TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Czym jest espresso, caffe latte, cappuccino, latte macchiato ... ?

19.06.2017

Espresso, caffe latte, cappuccino, latte macchiato… Brzmi znajomo? Oczywiście! Kawa – zapewne każdy z Nas ma swoją ulubioną. Może być podawana na wiele sposobów, ale CZYM WŁAŚCIWIE RÓŻNI SIĘ KAWA od KAWY? Mamy dla Was poradnik, który podpowie Wam, którą kawę wybrać gdy w menu, poza tymi znanymi Wam napojami, pojawią się również mniej znane rodzaje.

W tym artykule zajmiemy się kawami na bazie espresso. Kawy o których będziemy wspominać można dostać wszędzie, dlatego warto lepiej się z nimi zapoznać.


ESPRESSO jest jednym z symboli Włoch. To klasyka wśród włoskich kaw. Dobrze przyrządzone espresso możecie rozpoznać po kremowej piance na powierzchni. Jej aromat jest bardzo mocny i wyrazisty. Czas jej ekstrakcji, czyli przepuszczania wody przez zmieloną kawę w ekspresie wynosi jedynie ok. 25 sekund. Espresso jest serwowane w maleńkiej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełnionej do połowy, a więc ilość kawy to mniej więcej ok. 25-35 ml. Dobrym zwyczajem jest podawanie do espresso szklanki wody. Aby cieszyć się głębszym smakiem intensywnego naparu kawowego warto pić wodę małymi porcjami przed każdym łykiem kawy. Espresso występuję również w kilku innych wersjach. ESPRESSO DOPPIO, czyli po prostu podwójne espresso; ESPRESSO LUNGO, które jest sporządzane z większą ilością wody, tzw. wydłużone, ESPRESSO RISTRETTO, tzw. skrócone, bardziej skoncentrowane.

 

 

 

Kup kawę z rodziny kaw ziarnistych Riposso

idealna baza do tworzenia wyjątkowych kaw:

Kliknij i kup Riposso BIANCO 100% Arabica >> - wyjątkowa mieszanka wysokiej jakości ziaren arabica.

Kliknij i kup Riposso Crema Blend >> - mieszanka 70% arabica oraz 30% robusta

Kliknij i kup Riposso Espresso Vienna >> - mocno palona mieszanka 50% arabica i 50% robusta

 

 

 

ESPRESSO MACCHIATO, popularnie nazywane po prostu MACCHIATO to tradycyjne espresso do którego dodaje się odrobinę spienionego, ciepłego lub zimnego, mleka.

Ciekawostka! „Macchiato” znaczy w języku włoskim „splamiony”. Tak więc, dolewając do espresso niewielką ilość mleka otrzymujemy „espresso splamione mlekiem”.

 

 

 

 

CAPPUCCINO to zaraz po espresso, najpopularniejsza z włoskich kaw. Espresso stanowi jej bazę, a dopełniona jest mocno spienionym mlekiem. Według włoskich standardów cappuccino ma ok. 150 ml. Mleczna pianka na powierzchni ma 1-2 cm grubości i mocno kremową konsystencję. Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany. Można wyróżnić również kilka rodzajów cappuccino, np. CAPPUCCINO CHIARO, czyli lżejsze od tego tradycyjnego, serwowane z dodatkiem większej ilości mleka, zaś mocniejsza wersja to CAPPUCCINO SCURO z odrobiną mleka. Idealną propozycją na ciepłe dni jest CAPPUCCINO FREDDO, czyli odmiana na zimno – schłodzona kawa, zazwyczaj wymieszana w shakerze z kawałkami lodu.

Ciekawostka!  Ten niezwykle lubiany sposób przygotowywania kawy wymyślony został przez mnichów zakonu kapucynów, a nazwa „cappuccino” pochodzi od koloru habitu kapucynów, który jest brązowo-biały.

 

 

CAFFE LATTE tam, gdzie cappuccino, tam też latte! „Latte” znaczy po włosku mleko. Nazwa oznacza zatem po prostu kawę z mlekiem. Caffe latte podaje się w większych naczyniach: wysokich szklankach lub dużych filiżankach, a przyrządza się najczęściej w proporcjach: 1/3 espresso oraz 2/3 mleka (ciepłego, lekko spienionego). Kawa występuje również w wersji CAFFE LATTE FREDDO – jako napój schłodzony z dodatkiem cukru.

 

 

 

MOCHA – jest jedną z wersji kawy latte. Jej różnica polega na tym, że podczas przygotowania do espresso dodaje się nieco ciemnej lub mlecznej czekolady (najczęściej w syropie), a następnie dopełnia się ją gorącym mlekiem i na wierzch kładzie się bitą śmietanę. Dla wielbicieli białej czekolady istnieje również właśnie taka wersja. A specjalnie dla smakoszy wszelkich czekoladowych słodkości można również przyrządzić kawę zwaną „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.

Ciekawostka! Nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę o czekoladowym smaku i zapachu ziaren.

 

 

LATTE MACCHIATO to odwrotność samego macchiato. Jest to spora porcja lekkiej kawy, składająca się z trzech warstw: najniższą stanowi mleko, środkową – espresso,
a najwyższą – delikatna mleczna piana. Jej przyrządzanie przebiega zwykle
w następujący sposób: najpierw na dno naczynia wlewa się mleko, potem umieszcza na jego powierzchni pianę, a na końcu delikatnie wlewa gorące espresso. Latte macchiato serwuje się w wyższych i często przezroczystych szklankach, dzięki czemu widać efektownie ułożone warstwy.

 

 

 

 

 

 

CAFFE CORRETTO to oczywiście kawa z włoskim rodowodem. Przygotowuje się ją na bazie naparu espresso, dodając niewielką ilość alkoholu. Najczęściej są to brandy, koniak lub whiskey. Do całości można opcjonalnie dodać również spienione mleko. W barach caffe corretto serwuje się czasami podając gościom oddzielnie espresso i alkohol, dzięki czemu można samemu dolać pożądaną ilość trunku.

FLAT WHITE – znaczy „biała płaska”. Tym razem jest to kawa pochodząca nie z Włoch, lecz z Australii lub Nowej Zelandii. Cały czas trwają spory o to gdzie zaczęto ją po raz pierwszy serwować. Tradycyjnie przyrządzenie tej kawy jest bardzo proste, mianowicie: podwójne espresso, zalewa się gorącym mlekiem (niekiedy może być lekko spienione). Jak wskazuje jej nazwa- „flat white” powinna być płaska na powierzchni.

Jak zapewne zauważyliście Włosi są specjalistami w tworzeniu wielu różnych rodzajów kaw. Przedstawiliśmy Wam kilka z nich. Żeby jednak nie było zbyt nudno to mamy dla Was również kawy, które dla odmiany nie pochodzą od Włochów. Inni Europejczycy także mogą się pochwalić swoimi specjałami na bazie tradycyjnego espresso.

KAWA PO IRLANDZKU tym razem nie z Włoch, lecz z drugiego końca Europy, bo z Irlandii. Irish coffee to coś więcej niż kawa, bardziej przypomina deser na bazie kawy. Jej wyjątkowy smak uzyskuje się z połączenia oryginalnych składników. Kawa po irlandzku to espresso, które mieszamy z miarką whiskey i brązowym cukrem, a całość delikatnie dopełniamy bitą śmietaną. Urok picia tej kawy polega na dotarciu do czarnego naparu poprzez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki, dlatego tak ważne jest, aby podczas przygotowania nie pomieszała się ona z aromatycznym płynem. Irish coffee podawana jest zazwyczaj w kieliszkach do wina lub w specjalnych, wysokich szklankach na nóżce.

Ciekawostka! W 1942r. odbył się lot pewnego samolotu, który wystartował z Irlandzkiego lotniska do Kanady. Pech chciał, że z powodu złej pogody po trzech godzinach lotu samolot musiał zawrócić do Irlandii. Niezadowoleni pasażerowie udali się więc do lotniskowej kantyny, a szef kuchni zaserwował gościom mocno rozgrzewający napój, który nazwał Irish Coffee. Kawa po irlandzku jest więc dowodem na to, że najlepsze rzeczy powstają przez przypadek!

KAWA PO WIEDEŃSKU – nie trudno się domyślić, pochodzi z Wiednia. Jest to tradycyjne  espresso lub po prostu mocna czarna kawa parzona w inny sposób, udekorowana bitą śmietaną. Niektóre przepisy zalecają roztopienie w rondelku czekolady i dodanie do niej kawy, następnie przelanie do filiżanki i położenie bitej śmietany. W Polsce kawa po wiedeńsku to z reguły mocno parzona kawa z bitą śmietaną posypana na wierzchu kakao lub świeżo zmielonymi kawowymi ziarnami.

CAFFE NOISETTE  to kawowa specjalność wywodząca się ze Szwajcarii. Jej nazwa może nas nieco zmylić, sugerując że do napoju dodaje się orzechy.  Jednak tutaj czeka Was niespodzianka, ponieważ jej wyjątkowym dodatkiem jest… wiśniówka! Caffe noisette to mocny napar kawy, na powierzchni którego umieszcza się porcję lekko ubitej śmietany, a całość tego wyjątkowego napoju dopełnia znany i ceniony przez Nas trunek jakim jest wiśniówka.

Z pewnością niejednokrotnie spotkaliście się z różnymi rodzajami kaw, które swoją nazwą niewiele Wam mówiły. Mamy nadzieję, że udało nam się choć trochę przybliżyć Wam ten temat. Nasz poradnik opisuje różne rodzaje kawy na bazie tradycyjnego włoskiego espresso, jednak nie są to tylko włoskie specjały. Jeśli do tej pory ich nie próbowałaś, może skusisz się przy następnej wizycie w kawiarni albo spróbujesz sam przyrządzić je w domu? Gorąco polecamy kawowe eksperymenty, bo naprawdę warto!