TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Czym się różni arabica od robusty?

19.06.2017

Kawa - inaczej nazywana międzyzwrotnikowym owocem słońca, ziemi i wody. Kawa jest jednym z najbardziej znanych produktów spożywczych. Towarzyszy codziennie niemal każdemu z Nas. Kto wyobraża sobie dzień bez filiżanki pysznej i aromatycznej kawy z solidną dawką kofeiny? Chyba nikt! Ale co tak naprawdę wiemy o kawie? Zastanawialiście się kiedyś jaką historię i pochodzenie mają ziarna kawy z których właśnie przyrządziliście swój ulubiony napar? Zapoznamy Was bliżej z najczęściej spotykanymi ziarnami kawy, czyli arabiką i robustą. Istnieje między nimi wiele różnic. A czy wiecie jakie?

Kawa ARABIKA

Około 70% kawy uprawianej na świecie to właśnie arabika. Jej krzewy sięgają  od 3-5 metrów wysokości. Arabika to odmiana, która niezwykle ceni sobie ciepły klimat strefy tropikalnej, rozciągającej się wzdłuż równika. Ta odmiana kawy, jest uprawiana niezwykle wysoko. Najodpowiedniejsze dla niej są górskie tereny, sięgające od 800-2000m n.p.m. Temperatury najlepsze dla arabiki wahają się między 15-24 stopni Celsjusza. Największe uprawy znajdują się więc w Brazylii, Indonezji czy Etiopii.  Aby arabika dobrze rosła wymaga również odpowiedniej gleby i regularnych opadów deszczu. Kawa arabika jest niestety mało odporna na działanie szkodników i innych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Jeśli chodzi o wygląd ziaren to można zaobserwować pewne różnice pomiędzy ziarnami arabiki a robusty. Arabika to ziarna płaskie, nieco podłużne i w lekko zielonkawym kolorze.

Z pewnością część z Was nie wie o tym, że w ziarnach arabiki znajdziemy znacznie mniej kofeiny niż w ziarnach robusty. Zawiera od 1-1,7% kofeiny. Arabika jest kawą bardzo łagodną i aromatyczną, lekko kwaskowatą. Niekiedy w jej smaku można wyczuć nutkę czekoladową lub korzenną. Uprawa arabiki wymaga sporych nakładów finansowych, jak również ogromnego nakładu pracy, dlatego właśnie jest uważana za ekskluzywny produkt i kawę najwyższej jakości.

Kawa ROBUSTA

Drzewka robusty sięgają aż od 7- 13 metrów wysokości. Uprawiana jest znacznie niżej niż arabika, ponieważ rośnie między 200 a 900m n.p.m. Najodpowiedniejsza dla niej temperatura oscyluje między 24-30 stopni Celsjusza. Robusta uprawiana jest na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej, szczególnie w Wietnamie, Brazylii czy Ugandzie. Ma ona znacznie mniejsze wymagania niż arabika, w kwestii np. jakości gleby na której jest uprawiana. W ramach ciekawostki, z 1 hektara uprawy można uzyskać nawet do 4 ton owoców robusty. Ziarna robusty są niezwykle odporne na choroby.  

Wygląd ziaren robusty jest nieco inny niż arabiki. Ziarna są mniejsze, bardziej owalne i bladozielone. Robusta jest znacznie łatwiejsza w uprawie niż ziarna arabiki.

Dla miłośników kawy z pewnością ważną informacją będzie, że zawartość kofeiny w ziarnach robusty jest znacznie wyższa niż w przypadku arabiki. W ziarnach robusty znajdziecie od 2- 4% kofeiny. W związku z tym, im więcej jest w kawie robusty tym będzie mocniejsza. Jej smak jest bardzo mocny i wyrazisty. Wyczuwalny jest lekko ziemisty, a jednocześnie mocno gorzki posmak.

Jeśli jesteście wielbicielami delikatnej pianki, która tworzy się na powierzchni kawy podczas jej przygotowywania to ważną informacją będzie dla Was, że za jej powstawanie odpowiedzialna jest właśnie robusta. Dlatego kawowe mieszanki espresso zawierają zwykle mniejszy lub większy dodatek ziaren robusty. Warto również wiedzieć, że robusta jest podstawowym składnikiem z którego produkuje się kawy rozpuszczalne.

Te kilka faktów, znajdujących się powyżej to „wiedza w pigułce” na temat najbardziej znanych kaw. Na rynku najczęściej możemy spotkać kawy, które stanowią mieszankę ziaren arabiki i robusty. W zależności od kawy proporcje bywają różne. Często również możemy kupić kawy w 100% z ziaren arabiki. Która jest smaczniejsza? Jest to rzecz jasna kwestią gustu. Jeśli wolicie delikatniejszą kawę to lepiej wybrać arabikę, jeśli oczekujecie mocnej dawki kofeiny to zdecydowanie lepiej zadziała robusta. Ceny kaw są tym wyższe, im więcej znajdziecie w niej arabiki. Dlaczego? Jest ona nazywana szlachetniejszą siostrą robusty, ponieważ jej uprawa jest bardziej wymagająca. Spróbujcie sami i oceńcie czy słusznie!

Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com