TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Czym słodzić kawę?

20.02.2018

Wielu Miłośników kawy z pewnością niejednokrotnie zadawało sobie pytanie: słodzić kawę czy nie? Czy jest jedyna właściwa odpowiedź na to pytanie? Wydaje nam się, że nie!

Każdy prawdziwy Koneser kawy bez wahania powie, że pełnię smaku kawy można poczuć pijąc wyłącznie czarny napar bez żadnych dodatków. Nie można się nie zgodzić z taką opinią. Każdy Kawosz ma jednak swój smak – dla jednego istnieje wyłącznie czarna kawa bez cukru, inny natomiast nie wyobraża sobie kawy bez cukru czy mleka. Dzisiaj zajmiemy się tematem, który z pewnością zainteresuje Wielbicieli słodkiej kawy – czy można zdrowo słodzić kawę?

Powszechnie wiadomo, że biały cukier dostarcza do naszego organizmu wyłącznie puste kalorie oraz niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Ważne jest aby ograniczać stosowanie białego cukru w naszej diecie – szczególnie istotne powinno być to dla osób, które się odchudzają i chcą zdrowo się odżywiać. Mamy kilka pomysłów na to czym zatem zastąpić biały cukier - specjalnie dla Wielbicieli słodkiej kawy. Oto kilka naturalnych słodzików, których można z powodzeniem używać do słodzenia kawy, by móc delektować się słodkim, ale niezbyt kalorycznym kawowym naparem.

  1. MIÓD.

Powszechnie znany słodzik, który jest naturalnym zamiennikiem cukru. Miód kojarzy nam się jako dodatek stosowany najczęściej przy chorobach czy przeziębieniach. Skojarzenie jest jak najbardziej słuszne, ponieważ zawiera on witaminy i mikroelementy korzystnie wpływające na nasze zdrowie (wit. C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i białko). Być może wcześniej o tym nie pomyśleliście, ale miód z powodzeniem można stosować jako słodzik do kawy. Kaloryczność miodu jest o wiele niższa niż zwykłego cukru, a dzięki temu że jest znacznie słodszy od cukru zużywamy go zdecydowanie mniej. Ważne jest jedynie, aby nie dodawać miodu do wrzącego napoju, ponieważ straci wszelkie składniki pozytywnie działające na nasze zdrowie.

  1. STEWIA.

Jest to roślina pochodząca z Paragwaju. Wyciąg ze stewii może stanowić naturalny zamiennik cukru.  Słodzik ze stewii jest dostępny niemal w każdym sklepie. Można kupić go pod postacią tabletek, pudru lub syropu. Stewia zawiera witaminę C, magnez, wapń i inne mikroelementy, a co najważniejsze zawiera ZERO KALORII. Stewia jest znacznie słodsza od cukru – dla przykładu jedna kropla wystarczy do posłodzenia całej filiżanki kawy. Ważne jest również to, że jest odporna na wysokie temperatury, więc można używać jej do gorącej kawy, a mimo tego stewia nie utraci swoich właściwości.

  1. KSYLITOL.

Nazywany inaczej cukrem brzozowym – od nazwy rośliny z której jest produkowany. Ksylitol wyglądem przypomina biały cukier i smakuje również tak samo. Ogromnym walorem cukru brzozowego jest to, iż jest bardzo wolno przyswajany przez organizm. Ksylitol jest nisko kaloryczny i zawiera niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdza się jako naturalny środek słodzący dla cukrzyków. Bardzo ważne przy spożywaniu cukru brzozowego jest aby nie stosować go więcej niż 3 łyżki dziennie, ponieważ może zadziałać przeczyszczająco. Ksylitol jest dobrą alternatywą dla białego cukru, ponieważ jest dużo mniej kaloryczny i zdrowszy dla organizmu. Warto aby Kawosze, którzy preferują wyłącznie słodkie napary przemyśleli zamianę białego cukru na ten naturalny słodzik.

  1. MELASA.

Gęsty, słodki i ciemny syrop pochodzący z soku z łodyg trzciny cukrowej to właśnie melasa. Jest ona doskonałym naturalnym słodzikiem, który zawiera wiele drogocennych dla naszego organizmu związków, witamin i substancji. Melasa jest źródłem m.in. żelaza i wapnia, potasu, cynku, a także wit. z grupy B, wzmacniając nasz system odpornościowy. Ciekawe jest również, że melasa łagodzi stres i wspomaga trawienie. Ten słodki syrop doskonale sprawdza się jako słodzik do kawy, herbaty czy wypieków.

„Słodzić kawę czy nie?”- na to pytanie każdy Kawosz ma swoją odpowiedź. Dla tych, którzy są ZA słodzeniem podrzuciliśmy kilka propozycji naturalnych słodzików, które z powodzeniem mogą zastąpić biały cukier. Mamy nadzieję, że nasz artykuł okaże się przydatny dla każdego zwolennika wyłącznie słodkiej kawy.