TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Jak parzyć kawę w kawiarce?

18.04.2019

 Jeśli posiadacie już kawiarkę to połowa sukcesu za Wami!

Teraz należy wybrać kawę i zabrać się za jej przyrządzanie. Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Na to pytanie niestety nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Jeśli chodzi o kwestię smaku to każdy ma swoje preferencje i oczekiwania. Nierzadko bywa tak, że ta sama kawa, zaparzona dokładnie w ten sam sposób będzie smakowała inaczej dwóm różnym osobom. Trzeba więc sugerować się swoimi preferencjami smakowymi – to oczywiście najważniejsze. Możemy Wam natomiast podpowiedzieć, że niezwykle istotna przy parzeniu kawy w kawiarce jest grubość zmielenia kawy. Najlepsza będzie kawa średnio zmielona. Kawa grubo zmielona – nie zaparzy się dobrze, przez co będzie zbyt słaba. Z kolei kawa drobno mielona może zatkać sitko i tym samym zablokować parzenie, a dodatkowo jej smak może być zbyt gorzki.  

Możemy trochę bardziej Was nakierować - kawa do kawiarki powinna być nieco podobna do drobnej soli kuchennej. Jeśli już kupicie odpowiadającą Wam kawę możecie przejść do jej parzenia. Poniżej przedstawimy Wam etapy przyrządzania kawy w kawiarce.

Każda kawiarka składa się z trzech elementów: dolny zbiornik na wodę, zaopatrzony w zawór bezpieczeństwa; lejek z sitkiem na mieloną kawę oraz górny zbiornik na zaparzoną kawę. Poniżej etapy poprawnego parzenia kawy w kawiarce:

  1. Do dolnego zbiornika wlewamy wodę.

Niektóre urządzenia mają zaznaczoną wyraźną linię, wskazującą ile wody należy użyć. Jeśli jednak nie znajdziecie takiej linii to należy wlać tyle wody, aby sięgała ona do dolnej granicy zaworu bezpieczeństwa.

Możecie spotkać się z zaleceniami, aby do kawiarki wlewać gorącą, przegotowaną już wodę.  Stosując gorącą wodę skróci się czas parzenia kawy na kuchence, dzięki czemu będzie ona miała krótszy kontakt z wysoką temperaturą, a to sprawi, że kawa będzie mniej gorzka.

 

  1. Kolejnym krokiem jest zamontowanie sitka na kawę. Następnie do sitka należy wsypać kawę. Jej ilość zależy tak naprawdę od Waszych preferencji, ponieważ im więcej kawy, tym napar będzie mocniejszy.

Ważne jest jednak aby kawy było na tyle, by swobodnie można było zakręcić górną część kawiarki. Kawy nie należy ubijać. Zbyt mocno ubita kawa  będzie stawiała zbyt duży opór wodzie i gotowy napar będzie gorzki. Wystarczy lekko wyrównać powierzchnie kawy łyżeczką.

  1. Po nałożeniu kawy należy skręcić dolny zbiornik z wodą wraz z górnym zbiornikiem, który jest przeznaczony na zaparzoną już kawę.

Bardzo ważne jest aby przed skręceniem obu części kawiarki dokładnie oczyścić krawędzie zbiornika, tak by nie znalazły się na nich drobinki kawy. Jeśli dolna i górna cześć kawiarki nie będą idealnie się ze sobą stykać będzie dochodziło do utraty ciśnienia.

  1. Tak przygotowaną kawiarkę należy postawić na palnik. Ogień musi być oczywiście odpowiednio dostosowany, tak aby dotykał wyłącznie spód kawiarki, a nie jej boki.

Cały proces gotowania kawy nie powinien trwać dłużej niż ok. 5 min. Jeśli użyjecie gorącej wody będzie trwał jeszcze krócej. Najważniejsze jest aby w odpowiednim momencie zdjąć kawiarkę z ognia, gdyż jeśli kawa się zagotuje to nabierze goryczy. Zatem podczas przygotowywania kawy w kawiarce musicie być czujni, a gdy usłyszycie bulgotanie wewnątrz kawiarki to należy natychmiast zdjąć ją z ognia, a kawę rozlać do filiżanek.

Oto cały proces przyrządzania kawy w kawiarce. Jak widzicie, nie ma w nim nic trudnego. Mamy nadzieję, że dzięki naszej instrukcji z łatwością poradzicie sobie z zaparzeniem kawy. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i dobra kawa. Jeśli jesteście fanami aromatycznej i intensywnej kawy to polecamy Wam korzystanie z kawiarek. Dzięki nim możecie delektować się kawą jak z najlepszej włoskiej kawiarni!