TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Jak przechowywać kawę?

09.10.2017

Kupujesz w sklepie swoją ulubioną kawę ziarnistą, przynosisz ją do domu, otwierasz opakowanie, przyrządzasz kawę i co dalej? Co robisz aby zakupiona przez Ciebie kawa nie straciła po otwarciu swojego wyjątkowego smaku i aromatu?

Zakup wysokiej jakości mieszanki ziaren nie gwarantuje Nam jeszcze przygotowania aromatycznej i bogatej w smaku kawy espresso czy innej kawy, np. cappuccino czy latte (więcej o różnych rodzajach kawy przeczytasz tutaj). Niezwykle ważny jest bowiem sposób przechowywania kawy tuż po jej otwarciu i po kolejnych użyciach. Zapewne spotkaliście się z wieloma „dobrymi radami” odnośnie przechowywania kawy, „przechowuj w lodówce”, „po otwarciu przesyp do słoika albo do metalowej puszki” . Ale czy te rady są słuszne? Postaramy się rozwiać Wasze wątpliwości w tej kwestii i zaproponować rozwiązania, które sprawią, że będziecie mogli przez długi czas delektować się świeżą, mocno aromatyczną i intensywną w smaku kawą.

Zacznijmy więc od początku.

Podczas palenia ziaren kawy wydobywane są z nich niezwykle intensywne, aromatyczne olejki, które nadają kawie charakterystyczny mocny aromat. Jest on wyczuwalny nie tylko podczas parzenia i spożywania naparu kawowego, ale również wcześniej, podczas gdy tylko powąchamy mieszankę ziaren. Z biegiem czasu świeżość, smak i aromat kawy są coraz uboższe, zwłaszcza gdy po otwarciu źle ją potraktujemy. Chcąc cieszyć się tym co w kawie najlepsze należy zwrócić uwagę na sposób jej przechowywania. Promienie słoneczne, wilgoć, kontakt z innymi produktami spożywczymi czy wystawienie na działanie powietrza to najczęstsze czynniki niekorzystnie wpływające na Naszą ulubioną kawę.

Z pewnością prawie każdy z Was spotkał się chociaż raz z opinią, że kawę należy przechowywać w lodówce. NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Jeśli chcesz zachować smak i aromat kawy nie trzymaj jej w lodówce! Owszem, istnieje powszechnie znany sposób, polegający na tym, że umieszczając ziarna kawy w lodówce skutecznie pozbędziemy się nieprzyjemnej mieszaniny zapachów. Kawa bowiem doskonale pochłania zapachy. Zatem jeśli zależy Ci na tym żeby smak i aromat kawy UTRZYMAĆ to zdecydowanie odradzamy przechowywanie jej w lodówce.

Kolejnym często proponowanym sposobem przechowywania kawy jest przesypywanie jej do szklanego słoika lub metalowej puszki. Jest to pewnie propozycja wychodząca od osób, które lubią ciekawe dodatki dekoracyjne i ozdoby kuchenne. Nie można zaprzeczyć, że szklany słoik wypełniony kawą wygląda bardzo gustownie. Osobom, którym kawa ma posłużyć jako element dekoracyjny nie będziemy oczywiście odradzać tego pomysłu. Inaczej postąpimy w przypadku prawdziwych miłośników kawy. Smakoszom kawy, którzy kupują ją po to żeby delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem odradzamy ten sposób. Wynika to z faktu, że promienie słoneczne źle wpływają na ziarna kawy. Jeśli jednak zdecydujecie się przesypać kawę do słoika lub metalowego pojemnika, pamiętajcie żeby koniecznie przetrzymywać ją w szafce. Suche i chłodne miejsce chroni kawę przed utratą jej walorów smakowych. Mimo wszystko, gdy najważniejsze jest dla Was by smak kawy zatrzymać na dłużej przemyślcie czy warto…

Ciekawe czy zastanawialiście się kiedyś po co w opakowaniach z kawą ziarnistą znajdują się niewielkie wentylki? Bo oczywiście nie bez powodu! Tym którzy nie wiedzą zaraz wszystko wyjaśnimy. Ich celem jest oczywiście utrzymanie wspaniałego smaku i aromatu Waszej ulubionej kawy. Zapobiegają one bowiem zwietrzeniu ziaren kawy, pochłanianiu zapachów z zewnątrz oraz szkodliwemu działaniu wilgoci. Naturalnym jest, że ziarna kawy przez wiele dni po wypaleniu oddają dwutlenek węgla. Ziarniste kawy są zwykle zapakowane w solidne, trwałe opakowanie, w które wmontowane są właśnie takie niewielkie zaworki. Ich zadanie polega na wypuszczaniu z wnętrza opakowania nadmiaru nagromadzonego gazu, a jednocześnie nie wpuszczaniu do środka powietrza.

Co więc zrobić z kawą po jej otwarciu?

Najprostszym sposobem na zatrzymanie smaku i aromatu kawy jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu, a po każdorazowym otwarciu zwinięcie górnej krawędzi opakowania i szczelne spięcie klipsem, klamrą lub nawet spinaczem biurowym. Tak zamknięte opakowanie należy włożyć do szafki. Ważne jest by kawa była przechowywana w suchym, chłodnym i lekko zaciemnionym miejscu. Można również włożyć opakowanie do pudełka, słoika lub puszki dając kawie dodatkową warstwę ochronną. Jeśli natomiast pojemnik z kawą ma być pozostawiony w widocznym miejscu to najlepiej aby był on nieprzezroczysty, ponieważ będzie to blokowało działanie promieni słonecznych.

Zdecydowanie odradzamy Wam przesypywanie kawy bezpośrednio do słoika, pojemnika czy metalowej puszki. Natomiast chcąc utrzymać świeżość, smak i aromat polecamy Wam przechowywanie kawy w oryginalnym, odpowiednio zamkniętym po każdym użyciu, opakowaniu. Producenci kaw dokładają wszelkich starań by Klienci byli zadowoleni ze swoich zakupów i tworzą wysokiej jakości opakowania dla swoich produktów. Jeśli posiadasz odpowiednią wiedzę na co zwrócić szczególną uwagę przy przechowywaniu kawy z pewnością uda Ci się zachować jej wszelkie walory smakowe na długi czas.