TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Jakie są stopnie palenia kawy?

29.08.2017

Ziarna kawy od momentu zerwania do chwili w której możecie przygotować z nich swój ulubiony napar muszą przejść przez kilka etapów. Najważniejszym z nich jest proces wypalania. Z pewnością każdy, kto choć trochę interesuje się tematem kawy słyszał, że jej smak w dużej mierze zależy właśnie od stopnia palenia ziaren. To dzięki niemu każda kawa ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Stopni wypalania jest kilka: palenie jasne, palenie średnie, palenie mocne i palenie bardzo mocne. Warto zapoznać się bliżej z ich krótką charakterystyką. Dzięki temu będziecie mogli określić, która kawa w pełni zaspokoi Wasze oczekiwania względem smaku i aromatu.

Zacznijmy od wyjaśnienia jak przebiega proces wypalania ziaren i czemu właściwie służy. Palenie ziaren kawy ma najważniejsze znaczenie dla jej smaku, aromatu i zawartości kofeiny. Zielone ziarna kawowca poddane wypalaniu zmieniają kolor, smak, zapach oraz gęstość. Surowe ziarna kawy mają zbliżony skład chemiczny do ziaren palonych. Charakterystycznego smaku i zapachu ziarna nabierają dopiero podczas procesu wypalania. Z palonych ziaren kawy możecie przygotować wspaniałe, aromatyczne espresso lub swoje ulubione mleczne kawy. Do każdego gatunku kawy dostosowany jest odpowiedni stopień palenia, taki który pozwoli wydobyć jego najcenniejsze walory smakowe.

Jak wygląda proces palenia kawy?

Zebrane, zielone ziarna kawowca na początku muszą zostać starannie oczyszczone. Następnie wrzucane są do specjalnego pieca i w nim poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez kilka lub kilkanaście minut, w zależności od tego jaki stopień wypalenia ziaren jest pożądany. Aby wypalanie przebiegało równomierne ziarna wirują w specjalnym bębnie. W procesie karmelizacji ziarna uzyskują brązowy kolor i słodkawy posmak. W piecu dochodzi także do odparowania z nich wody, dzięki czemu ich waga zmniejsza się o połowę, natomiast zwiększa się ich rozmiar. Po zakończeniu wypalania ważny jest również etap chłodzenia ziaren powietrzem, na specjalnie do tego przeznaczonych tacach. Pozostają one na nich, aby dwutlenek węgla mógł ulotnić się w naturalny sposób. Mówiąc krótko, im lżej wypalone są ziarna kawy tym bardziej odczuwalny jest ich kwaskowy smak i naturalne aromaty. W przypadku intensywnego palenia, kawa zmienia swój smak na mocno zbliżony do orzechowo-czekoladowego.

W świecie kawy istnieje dość popularny mit mówiący o tym, że im mocniej wypalane są ziarna tym więcej jest w nich kofeiny. Nic bardziej mylnego - jest dokładnie odwrotnie! To powszechnie panujące przekonanie wynika zapewne z faktu, że mocniej palona kawa ma zdecydowanie intensywniejszy smak, niż ta która jest palona jasno. Nie wynika to jednak z tego, że w ziarnach jest więcej kofeiny.

Przejdźmy teraz do stopni palenia kawy

Jak zostało wspomniane na początku, istnieją 4 podstawowe stopnie wypalania ziaren kawy. To od tego procesu zależy jaki smak kawy uzyskamy. Amerykańskie stowarzyszenie NCA (National Coffee Association) wyróżnia: wypalanie jasne, średnie, średnio ciemne oraz ciemne.

  • Palenie jasne powoduje, że ziarna są jedynie delikatnie zabrązowione. Ich kolor jest zbliżony do koloru cynamonu. Jasne palenie powoduje, że kawa ma łagodny smak, który szybko znika z podniebienia. Jest lekka i delikatna, a ziarna zachowują swoją naturalną kwaskowość oraz lekko cytrusowy i orzeźwiający aromat. Kawa jasno palona w pełni oddaje naturalne walory smakowe, ponieważ zostaje zachowany owocowo- winny aromat ziaren kawy. Zawartość kofeiny w jasno palonych kawach jest najwyższa ze wszystkich stopni palenia.
  • Palenie średnie jest najpopularniejszym sposobem palenia ziaren. Są one lekko brązowe. Średnie palenie ziaren powoduje, że ich smak jest doskonale zrównoważony – naturalna kwaskowość jest nieco osłabiona, natomiast aromat wyczuwalny. Ziarna średnio wypalane zachowują optymalną zawartość kofeiny. W kawach średnio wypalanych wyczuwalny jest posmak lekkiej goryczki. Kawa jest jednak nadal dość delikatna w smaku, mimo tego dłużej można cieszyć się jej smakiem na swoim podniebieniu.
  • Palenie średnio ciemne sprawia, że ziarna są już mocno brązowe. Ich kwasowość niemal całkowicie zanika. Wyczuwalna jest za to delikatna, ale przyjemna goryczka. Aromat kawy jest niezwykle mocny i ciężki, często można go porównać do aromatu czekoladowego. Skarmelizowane podczas wypalania ziaren cukry wprowadzają wyczuwalne, słodkawe nuty.
  • Palenie bardzo ciemne inaczej jest nazywane pełnym. Ten rodzaj palenia można rozpoznać po bardzo ciemnych, niemal czarnych, błyszczących ziarnach. Bardzo mocne palenie powoduje, że kawa nabiera wyraźnej goryczy, natomiast wyeliminowana jest ich naturalna kwaskowość. W kawach bardzo mocno palonych zawartość kofeiny jest znacznie mniejsza niż w tych, które poddawane są jasnemu paleniu. Ziarna bardzo mocno wypalane niemal całkowicie tracą swoje naturalne nuty smakowe, a pojawiają się w nich posmak i aromat czekolady i orzecha.

Proces wypalania ziaren nadaje im właściwości charakterystycznych dla kawy z której przygotowujemy swój ulubiony napar. Smak, aromat i moc naparu zależy od stopnia palenia ziaren. Każda odmiana kawy poddawana jest wypalaniu, które wydobędzie z niej to co najlepsze. Warto więc spróbować kaw o różnym stopniu palenia by móc wybrać smak i aromat, który będzie dla Was najlepszy.