TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Kawa po wietnamsku

29.04.2019

W ostatnim czasie nasi znajomi wybrali się na wakacje do Wietnamu. Po ich powrocie spotkaliśmy się by opowiedzieli o wrażeniach z wakacji swoich marzeń. Ponieważ jesteśmy miłośnikami kawy, nie obyło się bez pytań z naszej strony o to jak Wietnamczycy przyrządzają kawę i jak smakuje.

Wietnam jest jednym  z największych producentów kawy na świecie. Uprawia się tam głównie robustę, choć można spotkać również plantacje arabici, ale zdecydowanie rzadziej.

Każdy kraj ma swoje oryginalne metody przygotowywania i podawania kawy. Tak jest również w Wietnamie. Mowa o zaparzaniu kawy przy pomocy metalowego zaparzacza phin. Zaparzacz nakłada się bezpośrednio na szklankę, a składa się on z kilku elementów:

-  sitka przez które przelewa się kawa,

- części do której wsypujemy kawę, a następnie wlewamy wodę,

- elementu służącego do wyrównania powierzchni kawy,

- przykrywki, którą nakładamy, gdy zalejemy kawę gorącą wodą.

Ponieważ w Wietnamie pije się gównie robustę to napar jest  bardzo mocny, wyrazisty i gorzki. Dlatego też tradycyjną kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, którego słodycz stanowi idealny kontrast dla mocy i goryczy czarnego naparu.

Znajomi w prezencie przywieźli nam zaparzacz phin wraz z oryginalną wietnamską kawą i oczywiście zaprezentowali cały proces jej parzenia.  

Opiszemy Wam teraz krok po kroku jak przyrządzić kawę po wietnamsku w domu.

  1. Do szklanki wlewamy skondensowane mleko. Ilość mleka zależy tak naprawdę od tego jak słodką i kremową kawę lubicie.
  2. Na szklankę należy nałożyć zaparzacz i wsypać do niego kawę. Proponujemy użyć ok. 2 płaskie łyżeczki kawy. Jak już wspominaliśmy robusta jest bardzo mocną i wyrazistą kawą, ale ilość zależy tak naprawdę od indywidulanych preferencji kawosza.
  3. Następnie kawę należy wyrównać, delikatnie dociskając ją, specjalnie przeznaczoną do tego częścią. Kawę wyrównuje się w celu równomiernego zaparzenia się, ale należy pamiętać by nie ubijać jej zbyt mocno.
  4. Bardzo istotnym krokiem jest wlanie odrobiny wody (ok. 90st. C) do zaparzacza, Następnie należy odczekać ok. 20 sekund, aby woda wsiąknęła w kawę, co ułatwi równomierne parzenie. Po tym czasie można wlać resztę gorącej wody, tak by wypełnić nią zaparzacz, a następnie założyć przykrywkę.

Jeśli udało się przygotować kawę poprawnie, powinna ona powoli, systematycznie kapać z filtra. Całość parzenia trwa maksymalnie 5 minut.

Kawę można również podawać w wersji na zimno z kostkami lodu.

Parzenie kawy po wietnamsku jest niezwykle proste i szybkie, a efekt wizualny (jeszcze zanim wymieszamy kawę wraz z mlekiem) i smakowy jest powalający. Kawa smakuje wyśmienicie!