TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Pomysł na rozgrzewającą kawę

14.12.2017

Jesienno-zimowa pogoda zawitała do Nas na dobre. Długie, chłodne i wietrzne wieczory spędzamy zazwyczaj pod kocem z dobrą książką bądź ciekawym filmem. Do pełni szczęścia niezbędny jest rozgrzewający napój, którym może być oczywiście kawa. Cynamon, imbir czy chilli to mocno rozgrzewające przyprawy kojarzące się z porą jesienno-zimową. Znamy kilka sposób na przygotowanie pysznej rozgrzewającej kawy z domieszką tych wyjątkowych smaków i zapachów.

 

KAWA PO IRLANDZKU

Pierwszą propozycją będzie kawa Irish Coffee, czyli powszechnie znana kawa po irlandzku. Rozgrzewającą rolę pełni tutaj alkohol - whisky. Przepis na tę kawę jest niezwykle prosty, a efekt fenomenalny. Do jej przyrządzenia potrzebne jest tylko kilka składników- kawa espresso, cukier trzcinowy, śmietanka do deserów oraz lekko podgrzana whisky. Do podania tej kawy niezbędny jest kieliszek do wina bądź wysoka szklanka na nóżce. Dobrze jest aby szkło było przezroczyste, ponieważ odpowiednio przygotowana Irish Coffee poza wyśmienitym smakiem wygląda niezwykle efektownie.

Jak przygotować kawę po irlandzku (Irish Coffee)?

  1. Przygotowanie kawy po irlandzku rozpoczynamy od zaparzenia podwójnej porcji aromatycznego espresso. Kawę wlewamy do kieliszka lub wysokiej szklanki.

  2. Do espresso dodajemy cukier trzcinowy, ilość według własnych preferencji. Do kawy wlewamy lekko podgrzaną miarkę whisky. Całość mieszamy do połączenia składników.

  3. Na koniec mocno ubijamy schodzoną wcześniej słodką śmietankę. Ubitą pianką dopełniamy kawę połączoną z alkoholem, delikatnie wykładając ją na powierzchnię kawy.

Ważne jest, żeby utrzymać dwie warstwy napoju, co da niezwykle imponujący efekt wizualny. Aby go osiągnąć można do tego wykorzystać łyżeczkę do kawy. Należy odwrócić ją tak, aby dotykała powierzchni kawy, a śmietankę wlewać powoli po łyżce. Dzięki temu uda się utrzymać charakterystyczną dla Irish Coffee warstwowość.

Kawa po irlandzku po połączeniu mocnego, aromatycznego espresso z lekko podgrzaną whisky daje nam doskonale rozgrzewający napój. Domieszka bitej śmietany powoduje, że kawa nabiera nieco deserowego charakteru.

 

KAWA WANILIOWO-PIERNIKOWA

Kolejną rozgrzewającą propozycją dla Smakoszy kawy jest kawa waniliowo-piernikowa. Przyprawy korzenne są niezwykle aromatyczne, a zapach kojarzy się z jesienno-zimowymi chłodnymi dniami. Przygotowanie takiej kawy jest bardzo szybkie i łatwe, polecamy więc spróbować. Do przyrządzenia korzennej kawy potrzebujemy: napar espresso, szklankę mleka, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, pół łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczkę miodu. Poniżej etapy przygotowania kawy.

Jak przygotować waniliowo-piernikową kawę?

  1. Zaparzamy aromatyczne espresso i jednocześnie mocno podgrzewamy mleko. Kawę, gorące mleko, ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika mocno spieniamy w shakerze bądź mikserze.

  2. Kawę dosładzamy miodem, według swojego smaku.

  3. Gotową, piernikową kawę wlewamy do szklanki, a do ozdobienia należy użyć gotowej bitej śmietany bądź samemu mocno ubić słodką śmietankę do deserów.

  4. Do dekoracji i wzmocnienia korzennego zapachu śmietanę posypujemy przyprawą do piernika.

Kawa waniliowo-piernikowa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, a smakuje wyśmienicie i doskonale spełnia swoją rozgrzewającą rolę.

 

KAWA Z DODATKIEM CHILLI

Następnym rozgrzewającym napojem idealnym na chłodne wieczory jest kawa dla Wielbicieli ostrych smaków - z dodatkiem chilli. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilka składników, a efekt jest bardzo rozgrzewający. Oto potrzebne składniki: podwójne espresso, kakao deserowe, szklanka mleka, szczypta zmielonego chilli.

Jak przygotować kawę z chilli?

  1. Na początek należy zaparzyć podwójne espresso. Następnie przygotowujemy szklankę kakao według przepisu na opakowaniu. Gorące kakao i espresso mieszamy – najlepiej w shakerze.

  2. Mieszankę espresso i kakao wlewamy do kubka. Do kawy należy dodać szczyptę chilli. Ilość przyprawy zależy od indywidualnych upodobań co do ostrości.

  3. Kawę można udekorować niewielką ilością bitej śmietany, która będzie nieco łagodzić ostry smak chilli. Dopełnieniem będą wiórki gorzkiej czekolady.

Kawa z dodatkiem chilli z pewnością rozgrzeje każdego i sprawi, że z pozoru zimny wieczór stanie się zdecydowanie cieplejszy i przyjemniejszy.

 

KAWA CZEKOLADOWO-CYNAMONOWA

Ostatnią naszą propozycją jest kawa czekoladowo-cynamonowa. Czekolada i cynamon to produkty, które zdecydowanie rozgrzeją każdego, nawet największego, zmarzlucha. Aby przygotować taki rozgrzewający napój potrzebne będą: podwójne espresso, szklanka mleka, kakao, cynamon i kilka kostek mlecznej czekolady.

Jak przygotować czekoladowo-cynamonową kawę?

  1. Przygotowanie kawy rozpoczynamy od zaparzenia espresso. Mleko mocno podgrzewamy. Espresso, gorące mleko i łyżeczkę kakao mieszamy mocno w shakerze.

  2. Następnie dodajemy szczyptę cynamonu aby nadać kawie lekko cynamonowego smaku.

  3. Gorącą kawę przelewamy do kubka. Wrzucamy do kawy kostki czekolady, które pod wpływem ciepła zaczną doskonale się rozpuszczać. Całość należy udekorować oczywiście solidną dawką cynamonu.

Taki oto napój będzie doskonałym pomysłem dla Wielbicieli zarówno kawy, jak i czekoladowych przysmaków.

W długie jesienne i zimowe wieczory warto przetestować przedstawione przez nas rozgrzewające propozycje. Każdy Smakosz kawy z pewnością znajdzie wśród nich idealną dla siebie. Przygotowanie takiej rozgrzewającej kawy jest niezwykle proste i szybkie, dlatego są to idealne pomysły do wykorzystania w domowym zaciszu. Gorąco polecamy Wam zatem spróbować tych rozgrzewających kawowych specjałów.