TERAZ CAŁKOWICIE DARMOWA DOSTAWA
Wpisz w koszyku kod: DD17

* nie dotyczy płatności za pobraniem

Przed jakimi schorzeniami może chronić nas kawa?

05.02.2018

Woda oraz kawa to dwa najpopularniejsze napoje na świecie. Wiele osób pije kawę i nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. W jednym z poprzednich artykułów wspominaliśmy o korzyściach wynikających z picia kawy. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam kolejny ciekawy wątek, a mianowicie: przed jakimi schorzeniami może chronić nas kawa.

Wiele naukowych publikacji mówi o korzystnym wpływie kawy na układ nerwowy i mózg. Wnikliwe badania naukowców pokazują, że kawa pozwala zachować jasność umysłu u osób starszych i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Aby kawa pozytywnie wpływała na nasz układ nerwowy, ilość kawy jaką spożywamy nie może być ani zbyt mała ani zbyt duża. Co znaczy „ani zbyt mała ani zbyt duża”? Najbardziej efektywne dla układu nerwowego jest picie od 3-4 filiżanek kawy dziennie. Mówiąc o pozytywnym wpływie nie mamy na myśli wyłącznie wspomagania koncentracji i pamięci oraz pracy umysłowej. Ciekawe jest to, że picie kawy w umiarkowanych ilościach może zapobiegać rozwojowi chorób, które uszkadzają mózg, np. choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Jedną z chorób dotykających szczególnie ludzi starszych jest choroba Parkinsona. Badania naukowców szacują że u osób, które przez lata piły kawę w umiarkowanych ilościach (ok. 3 filiżanki dziennie) występuje ok. 30% mniejsze ryzyko rozwoju tej choroby niż u osób, które kawy nie piją wcale. Podobne zależności zaobserwowano również w badaniach nad rozwojem choroby Alzheimera. Z badań wynika, że kofeina jest związkiem chemicznym, który przeciwdziała rozwojowi niektórych chorób układu nerwowego.

Jak to się dzieje? Trzej amerykańscy naukowcy opublikowali w 2010 roku ciekawą hipotezę. Zwrócili oni uwagę na to, iż w rozwoju zarówno choroby Alzheimera jak i Parkinsona ważną rolę odgrywają uszkodzenia bariery krew-mózg. A co to właściwie oznacza? U zdrowych ludzi występuje coś w rodzaju przegrody, która przepuszcza wodę, gazy i niektóre cząsteczki. Zatrzymuje ona natomiast pasożyty i duże molekuły, w tym toksyny, które uszkadzają mózg. Można więc powiedzieć, że owa bariera chroni nasz mózg przed uszkodzeniami. U chorych na Alzheimera i Parkinsona przepuszczalność tej bariery jest większa niż u osób zdrowych, a więc ich mózg jest dużo bardziej narażony na uszkodzenia. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza tę barierę, dzięki czemu mniej toksyn może przez nią przenikać, a co za tym idzie - spowalnia to rozwój chorób Parkinsona oraz Alzheimera. Najważniejszą substancją odpowiedzialną za pozytywne działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego.

Bardzo ważne jest aby pić kawę dobrej jakości, najlepiej świeżo mieloną, zaparzaną w ekspresie bądź w kawiarce. Istotne jest również by kawa była odfiltrowana- filtry w ekspresie zatrzymują np. szkodliwe oleje zawarte w kawie, które powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Filtry nie przepuszczają również drobin i osadów mielonej kawy.

Kawa jest niezwykle lubianym napojem, a jej picie może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Najważniejsze jest jednak aby spożywać ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmierne dawki kofeiny dostarczanej do organizmu mogą przynieść odwrotny skutek.